Αρχική σελίδα » Γραμματεία » Ολες οι Ανακοινώσεις » Προβολή νέων

Προβολή νέων

17.09.2019

Πρόσκληση για συμμετοχή στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

 

                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠ

 

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έκτη συνεχή χρονιά για τη διοργάνωση της Βραδιάς του Ερευνητή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων, σε συνέχεια των επιτυχών διοργανώσεων της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αγκάλιασε από την πρώτη χρονιά την προσπάθεια μας να προβάλλουμε το έργο των ερευνητών, αναδεικνύοντας στο ευρύ κοινό τη σπουδαιότητα και την καινοτομία των επιτευγμάτων τους, αλλά και το ρόλο του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου στην επιστήμη και την προσφορά του στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε να συμβάλετε και φέτος στη μεγάλη αυτή πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα και την επιστήμη, η οποία αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στη σημερινή εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ αφορά σε δύο σκέλη.

Συγκεκριμένα, σας προσκαλούμε καταρχήν να μετάσχετε με εκπρόσωπο των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ στην Εναρκτήρια Εκδήλωση – Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ανάπτυξη με Καινοτομία», την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου. Θα παρακαλούσαμε να έχουμε την απάντησή σας έγκαιρα έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2019, προκειμένου να αναγραφεί ορθά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Παράλληλα, σας καλούμε να συμμετάσχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με τους ακόλουθους δυνατούς τρόπους, παρέχοντάς σας χώρο στην ειδική μεγάλη αίθουσα αφιερωμένη στα Πανεπιστήμια της Αθήνας:

§  με την προβολή των συνολικών δράσεων του Πανεπιστημίου σας, μέσω συμμετοχής του Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ ή και άλλων κεντρικών μονάδων προβολής σας.

§  με την προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, μέσω της συμμετοχής επιλεγμένων ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου σας. Τα επιτεύγματα είναι σημαντικό να παρουσιάζονται διαδραστικά, όπου είναι εφικτό.

§  με την προβολή και τη συμμετοχή των Μουσείων του ΕΚΠΑ, και ειδικότερα ων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους με διαδραστικά παιχνίδια.

Φέτος, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με ειδικό θέμα «Αθλητισμός: Κληρονομιά, Καινοτομία» συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2019 (23-30 Σεπτεμβρίου 2019), ενθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τον αθλητισμό μέσα από ερευνητικές εφαρμογές για την τεκμηρίωση της αθλητικής μας κληρονομιάς, τη βελτίωση αθλητικών επιδόσεων και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στον αθλητισμό.

Συνεπώς, εάν επιθυμείτε πέραν της παρουσίασης επιλεγμένων ερευνητικών ομάδων του Ιδρύματός σας, θα προτείναμε και τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων σχετικών με το αντικείμενο του αθλητισμού, τόσο από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, όσο και της Σχολής Επιστημών Υγείας. Θα ήταν επίσης συναφής η παρουσίαση ψηφιακών αποτυπώσεων αθλητικών θεμάτων.

Ακολουθεί κατάλογος των συμμετοχών του ΕΚΠΑ στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ των τελευταίων χρόνων.

Επίσης, σας επισυνάπτουμε σχέδιο κειμένου για τις ανακοινώσεις του ιστοτόπου του ΕΚΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας banner και την αφίσα, εφόσον συμφωνείτε να προβληθεί η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στα μέλη της Πανεπιστημιακής σας Κοινότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Αθήνας καλούνται να συμπληρώσουν τις ειδικές φόρμες στο www.ntua.gr/ntuaren/ το συντομότερο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210 772 1433, 210 772 3775 και 210 772 1431 και στο email ntuaren@central.ntua.gr.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση.

 

H επιστημονικά υπεύθυνη του έργου “SΗERIF - reSearcH is sERIous Fun” για το ΕΜΠ

Καθ. Αντωνία Μοροπούλου

 

Ερευνητικές συμμετοχές παλαιοτέρων ετών

του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

 

§  Σχολή Επιστημών Αγωγής

·   Επ. Καθ. Ε. Μαυρικάκη- Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας των Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

 

§  Σχολή Επιστημών Υγείας

·   Καθ. Αθ. Τζιούφας, Καθ. Π. Βλαχογιαννόπουλος, Επ. Καθ. Ε. Καψογεώργου, Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας

·   τ. Καθ. Μ. Παπαγρηγοράκης - Διεπιστημονική Ομάδα Ανάπλασης Προσώπου: Η Αυγή στην αυγή του Πολιτισμού

 

§  Θεολογική Σχολή

·   Επ. Καθ. Μ. Κουκουναράς-Λιάγκης - ΙΔΕΑΤΡΟ-Πειραματική, Παιδαγωγική και Βιωματική Ομάδα: ΙΔΕΑΤΡΟ Θεατρικό-παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 

§  Σχολή Θετικών Επιστημών

·   Καθ. Α. Μαγκανάς - Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

·   Καθ. Λ. Μεράκος – Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών: Έξυπνα Δίκτυα Ενέργειας

·   Καθ. Γ. Βουγιουκαλάκης: Μια νέα, αντισυμβατική προσέγγιση για την καταπολέμηση του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος

·   Καθ. Γ. Ροδάκης – Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Εξέλιξης

·   Καθ. Γ. Ιωαννίδης – Ομάδα Madgik: Ψηφιακές αφηγήσεις που εμπλουτίζουν την επίσκεψή μας στο μουσείο

·   Αν. Καθ. Μ. Λιούνη – Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας - Οινολογίας

·   Επ. Καθ. Κ. Σιμσερίδης: Φυσική Νανοδομών και Βιοϋλικών

 

§  Φιλοσοφική Σχολή

·   Καθ. Π. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Καθ. Π. Βαλαβάνης, Επ. Καθ. Γ. Παπαδάτος, Επ. Καθ. Γ. Βαβουρανάκης: Πανεπιστημιακή Ανασκαφή στο Πλάσι Μαραθώνα

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------

Αντωνία Μοροπούλου

Καθηγήτρια ΕΜΠ

Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ

 

Antonia Moropoulou

Professor – National Technical University of Athens

President of the General Assembly – Technical Chamber of Greece

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σχολή Χημικών Μηχανικών

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15780 Ζωγράφου

Τηλ. +30-210-772-3276 / 1433

 

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Νίκης 4, Σύνταγμα, 105 63 Αθήνα

Τηλ. +30-210-329-1776

 

Κιν. Τηλ.: +30-6932-303337

E-mail:amoropul@central.ntua.gr

--------------------------------------------------------------------------