Διδάσκων: Αθ. Τσακρής (Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.)
Περιεχόμενο: Ταξινόμηση και ονοματολογία μικροοργανισμών, μηχανισμοί και παράγοντες παθογένεσης των λοιμώξεων, μικροβιακή χλωρίδα, συμβίωση και ανταγωνισμός βακτηρίων.
Μεταβολισμός μικροβίων και παραγωγή ενέργειας. Η ανάπτυξη της βακτηριακής καλλιέργειας.
Αποστείρωση-απολύμανση-αντισηψία.
Ρυθμός μικροβιακού θανάτου. Έλεγχος μικροβιακής ανάπτυξης.
Διαγνωστική προσέγγιση λοιμώξεων (μικροσκόπηση, καλλιεργητικές, ορολογικές και μοριακές τεχνικές, ταχείες μέθοδοι διάγνωσης).
Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος ποιότητας, Διαπίστευση, πιστοποίηση ιατρικών εργαστηρίων.
Ομάδες αντιβιοτικών και αντιμικροβιακό φάσμα, μηχανισμοί δράσης των αντιβιωτικών-Βιοχημική και γενετική πρσέγγιση των μηχανισμών αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Μέθοδοι ελέγχου της μικροβιακής ευαισθησίας και μέθοδοι προσδιορισμού αντιμικροβιακών ουσιών στα βιολογικά υγρά.
Gram-αρνητικά βακτήρια: κυριότερα είδηκ, οικολογία, λοιμώξεις που προκαλούν παθογένεια.
Ιοί, ιοειδή και prions: γενικά χαρακτηριστικά, δομή, πολλαπλασιασμός, απομόνωση, καλλιέργεια, επίδραση φυσικών και χημικών παραγόντων.
Κυριότερες ιογενείς λοιμώξεις (αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ΚΝΣ).
Μύκητες: χαρακτηριστικά, δομή, κύκλος ζωής, αναπαραγωγή.
Μύκητες ιατρικής σημασίας και κυριότερες λοιμώξεις που προκαλούν.
Παράσιτα (1. Πρωτόζωα (Χαρακτηριστικά, κυριότερες λοιμώξεις που προκαλούν), 2. Έλμιθες (χαρακτηριστικά, κυριότερες λοιμώξεις που προκαλούν).
Μικροβιολογία Περιβάλλοντος: μικριβιακή ποικιλία και οικολογία, συμβίωση, οικοσυστήματα.
Ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια υδάτινου περιβάλλοντος.
Μικροβιολογία καλλυντικών, φαρμάκων και ειδικών τριφικών σκευασμάτων.
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί σε τροφές και σκευάσματα. Συμβολή τους στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Μικροβιολογία τροφίμων, ο ρόλος των μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων.
Έλεγχος μικροβιολογικής ασφάλειας στη βιομηχανία τροφίμων (Σύστημα HACCP)